top of page

Mijn digital nomad verhaal

“Je kan onmogelijk genezen in de omgeving die je ziek gemaakt heeft.” Woorden tijdens een zoveelste moeilijke conversatie: Keer ik terug naar mijn huidige werkgever en hoop ik op beterschap? Of zoek ik andere oorden op?

Ik koos voor andere oorden, en ik heb het nogal letterlijk genomen ook… Deze blogtekst typ ik namelijk uit vanop een lounge bed, onder een stralende zon, met een zacht zeebriesje en het rustgevende geluid van de exotische vogeltjes in de nabije bomen. Elke dag kan ik van hieruit werken voor mijn Belgische en internationale klanten. Het leven van een digital nomad dus, of als ‘nomadpreneur’, an entrepreneur working from abroad.

Images.byChloe-1_websize.jpg

De overstap van werknemer naar zelfstandig ondernemer, kwam er niet van de ene dag op de andere. Als eeuwige overdenker kwam een eindeloze stroom aan zorgen naar boven:

  • Zal ik wel genoeg klanten vinden?

  • Hoe zorg ik er voor dat ik mijn rekeningen zal kunnen betalen?

  • Zullen klanten mij wel op tijd betalen?

  • Wat als ik misluk als ondernemer?

En ook vooral: Wat wil ik in godsnaam gaan doen?

Wat doen als digital nomad?

Tijdens loopbaansessies ontdek je al gauw je competenties, waar je goed in bent, wat je zonder nadenken kan uitvoeren. Maar is hetgeen wat je moeiteloos kan, ook altijd hetgeen waar je hart sneller van gaat slaan?

De ultieme vraag die mij geholpen heeft om mijn onderneming op te bouwen was de volgende: Als je iets voor de rest van je leven gratis zou kunnen doen, wat zou het dan zijn?

Mijn antwoord was niet zo moeilijk, want onbewust was ik het al even aan het doen: bevriende ondernemers advies geven over hun digitale marketing.

Ik kreeg vaak vragen over Facebook algoritmes, website optimalisaties, advertentie beslissingen,… En met gemak én plezier gaf ik hen een helpend antwoord. Naast dankbaarheid, kreeg ik ook vaak het compliment: “Jantien, je hebt mij dit nu echt op een makkelijke en duidelijke manier uitgelegd, zodat ik het tenminste begrijp. Hier heb ik echt iets uit geleerd.”

En zo kwam het idee om marketing voor ondernemers makkelijker te maken, in de vorm van coaching & advies.

Waarom naar het buitenland?

“Hoe kom je er in godsnaam bij om pre-covid tijden de beslissing te nemen om online te gaan werken?” Wel, uit elke relatiebreuk leer je wel iets zeker? Toen ik als over-ambitieuze starter mijn carrière niet on hold wou zetten om mijn vriend naar het buitenland te volgen, was die relatie ten dode opgeschreven.

En aangezien ik probeer te leren uit mijn fouten (ahum), dacht ik: hoe kan ik er voor zorgen dat dit niet opnieuw voorvalt? Wel in dit digitale tijdperk is het simpel: geef je coachingstrajecten online.

En dankzij covid is dit concept helemaal ingeburgerd geraakt. Dan toch iets positief aan heel die pandemie…

The world is my office,
and every destination is my inspiration.

Het hebben van een online business en het hebben van een online business werkend uit het buitenland, zijn zeker geen 2 dezelfde dingen. Het idee was er, over de uitvoering maakte ik me wel wat zorgen:

  • Zullen mijn klanten nog willen samen werken?

  • Hoe zorg ik voor goede WiFi en bereikbaarheid?

  • Zal ik wel voldoende motivatie vinden om te werken wanneer ik het vakantiegevoel heb?

  • Hoe organiseer ik efficiënt online calls in verschillende tijdszones?

  • Wat als ik me eenzaam voel en geen connectie opbouw met andere mensen?

  • Kan ik dat financieel aan met mijn huis in afbetaling?

Stap per stap

In het kort antwoord op al deze vragen: don’t worry, alles is mogelijk. Als makkelijkste tip kan ik je geven: start small.

Ik ben dicht bij huis begonnen met bestemmingen als Frankrijk, Portugal en Spanje. Makkelijk binnen de Europese unie, vertrouwde bestemmingen, zonder visum papierwerk en gewoon met je Belgisch SIM kaartje overal bereikbaar. Én in dezelfde tijdszone als je klanten, wat altijd handig is.

 

Gewoon een weekje werken vanop een locatie met andere nomads en like minded people.

De nabijheid van mijn thuis zorgde voor heel wat gemoedsrust bij me en elk tripje gaf me meer en meer vertrouwen om dit vaker en langer te doen.

IMG_1820.jpg

De wereld aan je voeten

Na een jaartje ging mijn digital nomad avontuur geheel onverwacht richting Australië. Op een zondagavond bij het doelloos scrollen op Facebook, zag ik een once in a lifetime opportunity om aan een huisruil down under te doen. En zo zat ik enkele maanden later op het prachtige strand in South Fremantle mailtjes te beantwoorden.

Dat Australië wel een grotere uitdaging was dan Europa, is een understatement. Visum reglementering is het 1e struikelblok. En ook het verschil in tijdszones (in het land zelf en met België) is een ganse uitdaging om je planning helemaal geregeld te krijgen. En toch, de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb! Want eens je je business aan de andere kant van de wereld kan runnen en je alle administratieve en praktische uitdagingen overwonnen hebt, ligt de wereld aan je voeten.

Na de US & Canada en een prachtige Belgische zomer, begon ik de tropische temperaturen opnieuw te missen. En zo ben ik momenteel voor de 2e maal vanuit het prachtige Bali aan het werk.

En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad :)

Word digital nomad

Wil je zelf ook digital nomad worden? En heb je geen idee hoe je digital nomad kan worden? Of wil je weten hoe je een online onderneming als digital nomad kan opzetten?

Join the waitlist! Laat je gegevens achter en krijg als eerste toegang tot het volgende traject ‘the nomadpreneur essentials’ waar je succesvol leert ondernemen vanuit het buitenland.

👉 Schrijf je in voor de volgende workshops en wie weet werk je volgende winter al vanuit een tropische bestemming! ☀️🌴☀️

Wil je bijleren over digital nomad via

Dank voor je inschrijving, je ontvangt binnenkort een mailtje met meer info!

digital nomad
bottom of page